Práce v horku a na slunci

Jsou profese, které jsou z důvodů technologické nezbytnosti vykonávány v horku. Někdy se k technologické zátěži teplem přidá i teplo klimatické. Pokud jste horku vystaveni i vy, mohly by vás infromace v tomto Tématu týdne, zpracované přehlednou formou e-příručky, zaujmout.

Oxid uhličitý v nápojích a zdraví

Oxid uhličitý v nápojích a zdraví

Oxid uhličitý (CO2) je vedle vody hlavním produktem lidského metabolismu, hlavní „odpadní látkou“, které se organismus zbavuje a kterou musí neustále vylučovat, aby nedošlo k „tkáňovému udušení“ nebo až k smrti člověka.

To v případě pití nápojů sycených CO2 samozřejmě nehrozí, přesto nadbytečný přísun oxidu uhličitého v nápojích představuje pro organismus zátěž a není ze zdravotního hlediska žádoucí.

CO2 je v malém množství přítomen v přírodních minerálních vodách, způsobuje jejich mírně nakyslou chuť, proto získaly označení „kyselky“. Konzumovány občas a v malém množství jsou vítaným zpestřením nápojové nabídky. Jsou využívány i v léčebných pitných kůrách. S malým množstvím CO2 nebo jednorázově požitou větší dávkou si organismus celkem snadno poradí.

Současná nabídka trhu je však bohatá na uměle CO2 sycené nápoje a tam je třeba již na jejich negativní působení upozornit.  Jejich pitím je do organismu dodávána v nadbytečném množství odpadní látka, které se tělo musí zbavit. Jde o výrazný zásah do vnitřního rovnovážného prostředí organismu a odstraňování CO2 představuje  nadměrnou metabolickou zátěž.

CO2 dráždí mechanicky zažívací trakt, urychluje posun nedostatečně natrávené potravy žaludkem a střevem, a narušuje tak proces trávení. Perlivou vodu  by neměli pít kojenci, protože bubliny CO2 v žaludku mohou vyvolat zvracení s rizikem vdechnutí zvratků a zadušení. Sycené vody by neměli pít kardiaci. CO2 v žaludku zvedá bránici a tlačí na hrudní dutinu, po vstřebání zvyšuje tlak krevní a srdeční frekvenci. Protože CO2 po vstřebání zvyšuje acidózu, neměli by uměle sycené vody pít ani diabetici, kteří k ní mají sklon. U osob s vředovou nemocí žaludku a gastritidou jsou sycené nápoje nevhodné, protože rozpínají a dráždí žaludeční sliznici.  Naprosto kontraindikovány jsou u lidí po operacích zažívacího ústrojí, nedoporučují se k trvalému pití dlouhodobě ležícím pacientům. Některým lidem způsobuje CO2 nadýmání, překyselení žaludku, říhání a škroukání. Ani zcela zdravým lidem nelze uměle sycené nápoje doporučit jako trvalou součást pitného režimu. Voda s CO2 má totiž mírný diuretický účinek, vede tedy k vyššímu vylučování vody, nikoliv k zavodnění organismu, což je cílem pitného režimu.

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout X youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail