Jsou profese, které jsou z důvodů technologické nezbytnosti vykonávány v horku. Někdy se k technologické zátěži teplem přidá i teplo klimatické. Pokud jste horku vystaveni i vy, mohly by vás infromace v tomto Tématu týdne, zpracované přehlednou formou e-příručky, zaujmout.
Lidský organismus, i když není extrémně zatěžován prací či horkem, ztrácí denně povrchem těla a dýcháním obvykle více než 2 litry tekutin, které je třeba dodat ve formě nápojů. Při práci v horkých provozech tyto ztráty v důsledku termoregulačních pochodů, zejména pocením, samozřejmě stoupají. U zdravého člověka stačí, když je během pracovní směny nahrazeno 60 až 80 % ztracených tekutin. Soli není třeba do organismu až na výjimky zvlášť doplňovat, neboť jich naše strava zpravidla obsahuje nadbytek. Nadbytečný přívod soli není žádoucí také z hlediska vztahu mezi příjmem soli a výskytem vysokého tlaku krevního – hypertenze. Pokud je však někdo nadměrnému teplu vystaven i v mimopracovním čase, je třeba i přívod solí regulovat. Takové situace nastávají např. při práci v tropech.
Pitný režim je legislativně řešen s ohledem na pracující v horku, případně v chladu. Nařízení vlády č. 178/2001 Sb. v platném znění v § 5 říká:
(1) K ochraně zdraví před účinky tepelné zátěže či zátěže chladem se poskytují zaměstnancům ochranné nápoje. Ochranné nápoje se poskytují na pracovišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti tak, aby byly snadno a bezpečně dostupné. Ochranným nápojem, chránícím před účinky tepelné zátěže, se doplňuje ztráta tekutin a minerálních látek ztracených potem a dýcháním.
(2) Ochranné nápoje se poskytují:
(3) Ochranné nápoje podle odst. 2 písm. a) až c) se poskytují v množství odpovídajícím nejméně 70 % tekutin ztracených za směnu potem a dýcháním. Na pracovištích uvedených v odstavci 2 písm. d) a e) se poskytují teplé nápoje v množství alespoň půl litru za směnu.
(4) Ochranné nápoje musí být zdravotně nezávadné, musí mít vhodnou teplotu a nesmí obsahovat více než 6,5 hmotnostních procent cukru. Množství alkoholu v nich nesmí překročit 1 hmotnostní procento; nápoje pro mladistvé nesmí obsahovat alkohol.
Tolik nařízení vlády.
Dále platí - a to už jsou doporučení všeobecně platná - že ochranné nápoje musí být snadno vstřebatelné a musí mít vhodné chuťové vlastnosti. Prostory, kde se ochranné nápoje uchovávají a poskytují, musí být trvale udržovány v čistotě a v takovém stavu, aby se nápoje neznehodnocovaly.
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.