Obsah článku: sociální klima na pracovišti, co je pracovní stresor a stres, jaký je vztah mezi individuální dispozicí a úrazovostí, “nemoci z budov” – tzv. Sick-Building Syndrom, biorytmy a jak ovlivňují pracovní výkonnost, rozdíl mezi únavou a chronickým únavovým syndromem, účinky monotonie na člověka, pasivní a aktivní odpočinek, nejčastější příčiny chyb a selhání člověka v pracovních systémech, vliv věku a pohlaví výkonovou kapacitu, nejvhodnější režim práce a přestávek v pracovní směně, nejdůležitější zásady uspořádání směnového systému a povinnosti zaměstnavatele v péči o podmínky při nočních směnách a jak mohou průmyslové havárie ovlivnit chování lidí.
Počet a trvání přestávek by měl být odvozen vždy z typu vykonávané činnosti a z podmínek pracovního prostředí, například:
Při převaze statické práce by mělo být více přestávek, které však mohou být kratší. U svalově lehkých prací s volným pracovním tempem je doporučován většinou tento režim: 100 min. práce, 15 min. přestávka, 105 min. práce, 45 min. oběd, 105 min práce, 5 min. přestávka a 95 min. práce.
Přestávky mají určitý sociální význam, neboť umožňují komunikaci mezi zaměstnanci, což je důležité např. u strojů, na nichž pracuje pouze jedna osoba po celou pracovní směnu.
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.