Odvětví ubytování, stravování a pohostinství je pro hospodářství EU velmi důležité. 98 % podniků v tomto odvětví jsou rodinné mikropodniky.
Rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je v tomto odvětví celá řada: od pohybů rukou nebo paží s vysokou četností, uklouznutí, zakopnutí a pádů, přes rizika úrazů při práci se stroji až po psychosociální rizika související s jednáním se zákazníky či krátkými lhůtami. Míra pravidelného hodnocení rizik je v tomto odvětví mírně pod průměrem EU, údaje se však v jednotlivých členských státech značně liší.
Evropský průzkum podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER) provedený agenturou EU-OSHA se touto problematikou zabýval podrobněji a zkoumal, jak evropské organizace působící v odvětví ubytování, stravování a pohostinství řídí rizika v oblasti BOZP.
Zpráva obsahuje podrobnou analýzu zjištění průzkumu ESENER v tomto odvětví, jakož i průzkum literatury a rozhovory s odvětvovými sociálními partnery. Na základě těchto údajů uvádí konkrétní opatření ke zlepšení řízení rizik v tomto odvětví, politické ukazatele a analýzu dopadu pandemie covidu-19.
Více informací o průzkumu naleznete ve zprávě a shrnutí Ubytování, stravování a pohostinství – zjištění průzkumu ESENER a v příslušném letáku.
V rámci našeho projektu OiRA je pro odvětví ubytování, stravování a pohostinství k dispozici přibližně 25 online nástrojů pro hodnocení rizik.
Obr.: © shorex.koss - stock.adobe.com
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.