S příchodem léta a horkých dnů se na nás čtenáři oborového portálu BOZPinfo.cz opět často obracejí s dotazy, jak je to s poskytováním nápojů na pracovišti a co všechno musí zaměstnavatel zaměstnancům poskytovat. Proto se několika poznámkami k této problematice vracíme.
Podle ustanovení § 9 nařízení vlády č. 361/2007 Sb.,–opět v kontextu s ustanovením § 104 odst. 3 zákoníku práce – je zaměstnavatel povinen v horkých provozech a na venkovních pracovištích poskytovat zaměstnancům ochranné nápoje v množství odpovídajícím nejméně 70 % tekutin a minerálních látek ztracených z organizmu za osmihodinovou směnu potem a dýcháním s tím, že hygienický limit ztráty tekutin z organizmu potem a dýcháním (dále jen "ztráta tekutin") činí 1,25 litru za osmihodinovou směnu. Pro zátěž chladem se přesně stanoví, že ochranný nápoj chránící před zátěží chladem se poskytuje teplý, v množství alespoň půl litru za osmihodinovou směnu.
Stejně jako v nařízení vlády č. 178/2001 sb. není ničím stanoveno celkové množství ochranných nápojů při zátěži teplem za směnu. Záleží proto na zaměstnavateli samotném, jak vyhodnotí na svém pracovišti rizika a jaké množství ochranných nápojů určí pro zaměstnance za směnu. Přitom by měl tuto otázku konzultovat s lékařem závodní preventivní péče, který u něj provádí preventivní prohlídky a pomáhá při zařazování zaměstnanců do pracovních kategorií, případně s orgánem ochrany veřejného zdraví, tedy s příslušným pracovištěm krajské hygienické stanice.
Je také pravdou, že v praxi činí často potíže zodpovězení otázky, o které konkrétní nápoje se jedná. Stará dávno zrušená směrnice měla v příloze uveden seznam ochranných nápojů a navíc stanovila, že k výběru mají být vždy dva druhy nápojů a tam, kde je méně než 30 zaměstnanců, že stačí jeden druh, který má být postupně měněn. To lze v každém případě doporučit i dnes. Dnes je již na trhu takový široký výběr různých druhů minerálních vod, čajů apod., že skutečně záleží především na zaměstnavateli. Navíc obecně platí, že zaměstnavatel má všechny otázky BOZP, konzultovat předem i s dotčenými zaměstnanci, to tedy platí dvojnásob i při výběru ochranných nápojů. Praxe ukazuje, že v horkých provozech je zvykem, že se poskytuje pivo se snížených obsahem alkoholu.
Prostory, kde se nápoje vydávají stejně jako nádoby, v nichž se skladují musí být trvale udržovány v čistotě a musí odpovídat hygienickým požadavkům.
Podle ustanovení § 6 odst. 9 písm.c) zákona č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu, ve znění pozdějších předpisů je od daně z příjmu osvobozena hodnota nealkoholických nápojů poskytovaných jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti a také zákon o daních neurčuje maximální množství nápojů na směnu, které by bylo osvobozeno od daně, konkrétní množství tedy závisí na úvaze zaměstnavatele a především na vyhodnocení rizik.
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.
Komentáře
Teplota ochranného nápoje