Zaměstnavatel nesposkytl za celý uplynulý rok svým pracovníkům ani ochranou obuv či oděv. Jedná se o práci venku, zásobování jídelních a lůžkových vozů. Zásobování probíhá dovozem na aku vozících nyní v zimě ve sněhu a mrazu, v létě zase ve vedru či v dešti. Jedná se o práci v nepřetržitém provozu a není zajištěno stravování či nápoje v noci. Má zaměstnavatel povinnost zajišťovat při práci v noci stravování či nápoje?
Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, pracovních oděvů a obuvi je jedna ze základních povinností zaměstnavatele. Zaměstnavatel musí vyhodnotit rizika Vaší práce a eliminovat je. Platí zásada, že není-li možné rizika odstranit nebo dostatečně omezit prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními v oblasti organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit při výkonu práce a musí splňovat požadavky stanovené nařízením vlády č. 21/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na osobní ochranné prostředky. Zaměstnavatel musí stanovit seznam OOPP, které Vám bude poskytovat, návod k tomu má v nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků. V případě, že by tak neučinil může mu orgán inspekce práce uložit podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů, pokutu až do výše 1 000 000 Kč. Doporučila bych obrátit se na osobu odborně způsobilou v prevenci rizik (bzpečnostního technika), která působí u Vašeho zaměstnavatele. Pokud u Vás působí odoborová organizace, tak by měla zakročit i ona. Pokud byste u nikoho na pracovišti neuspěli, pak prosím kontaktujte místně příslušný (podle sídla zaměstnavatele) orgán inspekce práce (jeho adresu naleznete na www.suip.cz), aby provedl u Vašeho zaměstnavatele kontrolu.
Druhou otázkou jsou ochranné nápoje. Ty se poskytují pouze za určitých podmínek stanovených nařízením vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. Teplo i chlad jsou tzv. ve smyslu tohoto nařízení vlády tzv. rizikovými faktory, které je třeba eliminovat ochranných nápojů. Zaměstnavatel Vás musí podle energetického výdeje zařadit do tzv. třídy práce a k tomu jsou stanoveny optimální teploty na pracovišti. Když jsou tyto teploty překračovány (ať směrem dolu nebo nahoru) pak jde o práci v riziku a zaměstnavatel Vám musí poskytnout ochranný nápoj (v letě minerálku, v zimě teplý nápoj v množství půl litru za směnu). Jinak s poskytováním ochranných nápojů by Vám (když neuspějete u bezpečnostního technika) pomohli hygienici, obraťte se prosím na územní pracoviště krajské hygienické stanice místně příslušné sídlu Vašeho zaměstnavatele..
Poslední otázka se týkala stravování. Stravování zaměstnavatel není povinen zaměstnancům zajistit, podle výslovného ustanovení zákoníku práce je zaměstnavatel povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování a umožnit neznamená poskytovat. Umožnit znamená, že zaměstnavatel umožní během směny zaměstnanci např. odchod z pracoviště po dobu přestávky na jídlo a oddech za účelem stravování. Podle ustanovení § 94 zákoníku práce pak pro zaměstnance pracující v noci platí navíc, že zaměstnavatel je povinen zajišťovat pro zaměstnance pracující v noci přiměřené sociální zajištění, zejména možnost občerstvení. Do jaké míry toto plní, to by zase byla oprávněna kontrolovat pouze inspekce práce.
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.
Komentáře
OOPP