Další absolventskou prací z 1. ročníku odborné soutěže Cena Lva Wintera, která měla ocenit vynikající absolventské práce s problematikou BOZP, jsou Rizikové faktory pracovního prostředí ve slévárně Pavly Kondrčíkové. Zde předkládáme zkrácenou verzi této bakalářské práce, jejímž hlavním cílem bylo identifikovat možná rizika ve výrobních prostorech slévárny, následné vyhodnocení pomocí vybrané metody (Metoda VÚBP) a návrh vhodných opatření na jejich snížení.
Podle § 102 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, je zaměstnavatel povinen soustavně vyhledávat a hodnotit rizika a přijímat opatření k jejich odstranění. Pokud tato rizika nelze odstranit, musí přijmout taková opatření, aby byla minimalizována.
Posuzování rizik je klíčovým nástrojem v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Zaměstnavatel musí dbát na to, aby úroveň ochranných opatření byla v souladu s výsledkem hodnocení rizik.
Posuzování rizik představuje řadu logických kroků vedoucích k tomu, aby byla systematicky provedena analýza a hodnocení rizik [1].
Základními prvky tohoto procesu jsou:
Níže jsou uvedeny bodové metody pro posuzování rizik, které lze použít pro hodnocení BOZP na pracovišti. Existuje řada metod pro posuzování rizik a každý posuzovatel si pro hodnocení rizik může zvolit vlastní metodu [2]:
Tabulka 1: Pravděpodobnosti vzniku nehody [2]
Pravděpodobnost je vyjádřena v 6 kategoriích | ||
---|---|---|
6 | Častý výskyt (10-1) | Nežádoucí jev se vyskytuje 1krát z celkem 10 zaznamenaných jevů; pravděpodobnost opakovaného výskytu nežádoucích jevů, nepřetržité ohrožení. |
5 | Pravděpodobný výskyt (10-2) | Nežádoucí jev se vyskytuje 1krát z celkem 100 zaznamenaných jevů; nežádoucí jev vznikne několikrát během funkce systému, časté ohrožení. |
4 | Příležitostný výskyt (10-3) | Nežádoucí jev se vyskytuje 1krát z celkem 1 000 zaznamenaných jevů; nežádoucí jev vznikne několikrát během funkce systému, časté ohrožení. |
3 | Málo pravděpodobný, ale možný výskyt (10-4) | Nežádoucí jev se vyskytuje 1krát z celkem 10 000 zaznamenaných jevů; nežádoucí jev není příliš pravděpodobný, nelze jej však vyloučit. |
2 | Nepravděpodobný výskyt (10-5) | Nežádoucí jev se vyskytuje 1krát z celkem 100 000 zaznamenaných jevů; výskyt nežádoucího jevu se blíží nule. |
1 | Nemožný výskyt | Výskyt nežádoucího jevu je fyzikálně nemožný, nemůže dojít k reálnému ohrožení. |
Tabulka 2: Závažnost možných následků [2]
Následky jsou vyjádřeny ve 4 kategoriích | ||
---|---|---|
1 | Zanedbatelné |
|
2 | Lehké |
|
3 | Těžké |
|
4 | Kritické |
|
Tabulka 3: Stupeň rizika [2]
Kategorie | Bodová hodnota | Stupeň rizika |
---|---|---|
I. | 16 až 20 | Nepřijatelné riziko Nezbytná opatření k jeho snížení na přijatelnou úroveň. |
II. | 10 až 15 | Nežádoucí riziko Přijmou opatření v termínované době. Urgentní opatření není tak závažné jako v kategorii I. - bezpečnostní opatření je možno realizovat podle zpracovaného plánu. |
III. | 5 až 9 | Přijatelné riziko Riziko je přijatelné pouze se souhlasem vedení. Vedení musí v tomto případě zvážit, zda se mu vyplatí riskovat možné následky. V případě neprovedení technických opatření je třeba zavést vhodná opatření organizačního charakteru. |
IV | 1 až 4 | Přijatelné riziko Zbytkové riziko je přijatelné, nevyžaduje zvláštní opatření. V žádném případě se však nejedná o 100 % bezpečnost. Je nezbytné i zde na existující riziko upozornit a uvést, jaká organizační, ochranná a výchovná opatření je třeba realizovat. |
Slévárenství
Slévárenství je průmyslový obor velmi starého původu. Jeho vznik je podmíněn objevem kovu s nízkou teplotou tavení. Slévárna je ze své podstaty nebezpečné pracoviště. Práce ve slévárnách představuje mnoho zdravotních rizik. Zdravotní rizika ve slévárně obvykle pocházejí z procesu tavení, hluku, nadměrného tepla, nedbalosti pracovníků a zejména škodlivých prachových částí.
Volba metody posouzení rizikových faktorů ve slévárně
Vyhledání rizik se zde zaměřuje pouze na výrobní prostory slévárny. Výrobní provozy jsou: modelárna, jádrovna, slévárna, cídírna, lakovna, tavírna. Pro první fázi bylo nutné se seznámit s interními předpisy společnosti v oblasti BOZP, technickou dokumentací používaných strojů a zařízení, protokolem o kategorizaci prací a informacích o pracovních úrazech. V druhé fázi byl vytvořen kontrolní seznam (check list). Tento formulář slouží jako pomůcka při identifikaci nebezpečí a rizik při fyzické kontrole pracoviště. V poslední fázi byla provedena fyzická prohlídka výrobních prostor slévárny za účasti odborně způsobilé osoby v oblasti BOZP a byly zaznamenány údaje do kontrolního seznamu (check list).
Výstupem celého procesu bylo vytvoření seznamu rizik. U každého rizika je následně provedena analýza rizik bez ohledu na již zavedená opatření. Pro analýzu a hodnocení rizik ve slévárně byla zvolena Metoda VÚBP pro snadné použití a z důvodu, že posuzuje rizika pouze z hlediska pravděpodobnosti vzniku nehody a jejích následků.
Posouzení rizikových faktorů pracovního prostředí ve slévárně a návrh opatření na jejich snížení
Níže jsou uvedené nejzávažnější rizikové faktory slévárny, které byly identifikovány v rámci hodnocení rizik ve výrobních prostorech slévárny.
Prach
Vzniká při manipulaci se slévárenskými písky a při vybíjení odlitků z forem.
Realizovaná opatření
Jedním z významných doporučených opatření je zvýšení počtu čištění pracovních prostor na 2 x ročně, kterým se výrazně sníží výskyt prachu v pracovním prostředí. Doposud byly výrobní prostory čištěny 1x ročně v době přerušení provozu. Dalším doporučeným opatřením pro snížení rizika je vyhledávání nových OOPP a jejich zkoušení, testování a vyhodnocování. Osobní ochranné pracovní prostředky musí být vybrány tak, aby zajišťovaly dostatečnou účinnost pro daný typ prachu. V praxi je však účinnost respirátorů snižována především netěsnostmi v místě styku respirátoru s obličejem a neochotou některých pracovníků k jejich používání. Z tohoto důvodu je důležité zapojení zaměstnanců, kteří tyto ochranné prostředky používají do zkoušení a testování nových OOPP.
Hluk - realizovaná opatření
Vibrace - realizovaná opatření
Doporučené opatření je nákup a nahrazení staršího nářadí novými typy, které tlumí vibrace na hlavní i přídavné rukojeti. Tím se výrazně snižují vibrace až o 40 %.
Tepelná nebezpečí - realizovaná opatření
Jeřáb – manipulace břemene (rám, forma, model, odlitek)
Ve slévárně se pro manipulaci s těžkými břemeny často používá jeřáb. Při této manipulaci dochází k častým pracovním úrazům – přiskřípnutí prstu na ruce nebo na noze, pád břemene na nohu, pohmoždění části těla, zlomeniny, amputace prstů.
Realizovaná opatření
Ruční manipulace - realizovaná opatření
Doporučené opatření při manipulaci s břemenem: dodržovat stanovené hmotnostní limity pro muže při častém zvedání a přenášení 30 kg a při občasném zvedání a přenášení 50 kg. U žen tento limit činí u častého zvedání 15 kg a při občasném zvední 20 kg.
Ruční nářadí a stroje - realizovaná opatření
Použité zdroje
[1] PALEČEK, Miloš. Prevence rizik. Praha: Ekonomika, 2006. ISBN 80-245-1117-7.
[2] Management rizika II: praktický návod k použití vybraných postupů a metod analýzy a hodnocení rizik. Rožnov pod Radhoštěm: Pro IVBP Brno vydal a distribuci zajišťuje ROVS, 2001.
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.