Měla bych dotaz, zda-li nějaký jiný předpis, než nařízení vlády č. 495/2001 Sb., řeší blíže OOPP. Jaká obuv je vhodná do kuchyně, aby byla vhodná do mokra a pro manipulaci s horkými látkami?
Základní požadavky na poskytování OOPP jsou uvedeny v zákoníku práce č. 262/2006 Sb., § 104. Na něj pak navazuje zmiňované nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků.
Aktuální princip poskytování OOPP je založen na tom, že žádný předpis nemůže přesně určit, jaká rizika se vyskytují na konkrétním pracovišti. Je proto povinností zaměstnavatele (který zná pracoviště nejlépe), aby rizika odstranil nebo snížil na nejmenší možnou míru a je-li to potřebné, poskytl OOPP, které chrání před zbývajícími riziky.
Obuv do kuchyně, stejně jako ostatní OOPP, musí splňovat požadavky nařízení vlády č. 21/2003 Sb. Pro uživatele to znamená vybírat mezi obuví označenou CE a vybavenou návodem na používání, který obsahuje mimo jiné i informace o všech ochranných vlastnostech.
Za předpokladu, že nehrozí poranění prstů na noze pádem předmětu nebo smáčknutím, je možno volit pracovní obuv, odpovídající ČSN EN ISO 20347 Osobní ochranné prostředky - Pracovní obuv. Na základě této normy se ověřuje mechanická odolnost obuvi, ale také například odolnost proti uklouznutí (nejlepší je označena symbolem SRC).
Při výběru vhodné obuvi může pomoci ČSN 83 2510 Návod pro výběr, používání a údržbu bezpečnostní, ochranné a pracovní obuvi. Dále je uvedena tabulka se seznamem symbolů, označujících dodatečné vlastnosti bezpečnostní, ochranné a pracovní obuvi, které mohou rovněž pomoci při výběru.
Shrnuto – je potřeba identifikovat rizika, která jsou na konkrétním pracovišti a podle označení pracovní obuvi a podle návodu, který je s obuví dodáván, vybrat nejvhodnější variantu. Na ochranu při manipulaci s horkými látkami (pravděpodobně kapalinami) bude zřejmě potřeba kombinovat pracovní obuv s ochrannou zástěrou, apod.
Požadavek |
Symbol na obuvi |
Odolnost proti propíchnutí |
P |
Elektrické vlastnosti |
bez symbolu |
Vodivá obuv |
C |
Antistatická obuv |
A |
Odolnost proti nepříznivým prostředím |
bez symbolu |
Izolace spodku obuvi proti teplu |
HI |
Izolace spodku obuvi proti chladu |
CI |
Absorpce energie v oblasti paty |
E |
Odolnost proti vodě (obuv třídy I) |
WR |
Ochrana nártu |
M |
Ochrana kotníku |
AN |
Průnik a absorpce vody vrchem (obuv třídy I) |
WRU |
Odolnost proti proříznutí |
CR |
Podešev s dezénem |
bez symbolu |
Odolnost podešve proti kontaktnímu teplu |
HRO |
Odolnost podešve proti palivovým olejům |
FO |
Vkládat příspěvky do diskuzí mohou pouze přihlášení uživatelé. Využijte přihlašovací a registrační formulář.