Nebezpečí v domácnosti - plynové spotřebiče

Zdroj: 

V průběhu zimy používáme plynové spotřebiče více, než v ostatních ročních obdobích. S tím přibývá i nehod způsobených nesprávných užíváním těchto spotřebičů. Často se neřídíme návodem k použití, neprovádíme pravidelné kontroly a údržbu - zkrátka šetříme práci a čas na nepravém místě.

Rizika při provozu spotřebičů typu A

Rizika při provozu spotřebičů typu A

Hlavní podíl rizik u těchto spotřebičů spočívá v odvodu spalin do prostoru, kde je spotřebič instalován, a ve zvýšení rizika požáru v důsledku otevřeného plamene při používání.

Při správné instalaci těchto spotřebičů je v souladu s předpisy platnými pro instalaci a předpisy výrobce zařízení dodržen minimální prostor pro jejich umístění a zajištěn dostatečný přívod vzduchu, zpravidla infiltrací okny. Při splnění těchto dvou základních požadavků je provoz i při odvodu spalin do prostoru jejich instalace naprosto bezpečný, a to tím, že je vzájemně sladěno několik aspektů pro bezpečný provoz:

  1. Minimální kubatura prostoru, v němž dojde k rozptýlení spalin a který současně zajišťuje určitou akumulaci vzduchu v prostoru.
  2. Minimální požadavky na větrání prostoru, přívod spalovacího vzduchu, zpravidla tzv. infiltrací okolo těsnění oken a dveří nebo větracími otvory, jako jsou větrací mřížky, štěrbiny atd.
  3. Omezená doba provozu, daná charakterem použití spotřebiče, tj. např. příprava pokrmů.


Nejčastějšími chybami při použití spotřebičů jsou:

  1. Používání spotřebičů v prostorách s nedostatečnou kubaturou.
  2. Nedostatečné větrání prostorů s těmito spotřebiči, způsobenému nejčastěji dodatečnými stavebními úpravami, jako jsou např. výměny stávajících oken za okna plastová, která – pokud nejsou provedena příslušná opatření – nesplňují požadavky na infiltraci v prostorách s plynovými spotřebiči (tzv. 4. poloha kliky tomuto požadavku nevyhovuje). Bližší informace k této problematice jsou uvedeny u samostatné otázky týkající se výměny dřevěných oken za okna plastová.
  3. Používání spotřebičů k tzv. přitápění.
  4. Možnost požáru při nedodržení vzdálenosti od hořlavých látek.
  5. Na spotřebiči bez pojistek plamene nebezpečí vyplývající z překypění pokrmů, zhasnutí plamene a následného úniku plynu a výbuchu a požáru.

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout X youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail