Dobrý den, nedávno jsem pročítal nařízení vlády č. 361/2007 Sb., v platném znění, ohledně poskytování ochranných nápojů. Popravdě řečeno, zcela jsem se zděsil. Jak mohl někdo z něčeho tak jednoduchého, udělat něco natolik komplikovaného. Ale možá se jen pletu a proto zde vlastně i píši. Zajímalo by mě, jak má zaměstnavatel postupovat, pokud chce ochranné nápoje (proti teplu), poskytovat v souladu s tímto nařízením.1) příliš nerozumím tomu, kde mám vzít teploty to, tg, na základě nichž, se defakto stanoví množství poskytovaného nápoje. Tyto teploty mi musí změřit akreditovaná laboratoř? 2) Pokud si zakoupím kulový teploměr, kterým změřím teplotu na venkovním pracovišti v 10:00 hod, přičemž naměřím tg = 22°C, zaměstnanec zde koná výkopové práce, takže je zařazen do třídy práce IVa, dle tabulky 6, části A, přílohy k 361/2007 Sb., tomuto poskytnu 2,6 litru nápoje, přičemž 50% z tohoto množství bude slabě a 50 % středně mineralizovaná voda? Jak se mám zachovat, pokud dojdu teplotu změřit za 30 min, na pracoviště vystvitne slunce a teplota vystoupá na tg = 34°C ? Ke 2,6 litru mu ještě dodám, zase dle tabulky 6, 0,4 litru (nebo 0,5 litru), přičemž 50 % zase bude to a 50 ono? A co když dojdu zase za 30 min, slunce zaleze, začne se schylovat k dešti, ochladí se, tg = 23°C ? Mám po něm chtít vrátit 2, resp, 3 dcl nápoje? A to mluvím o venkovním pracovišti, kde si (pravděpodobně) teplotu po zakopení LACINÉHO kulového teploměru mohu měřit sám. Co potom vnitřní prostory, kde se měří (počítá) operativní teplota? Nebo mi tedy tuto změří akreditovaná firma a ta je potom platná po celý rok? Nějak tomu opravdu nerozumím a zatím ni nikdo nebyl sto mé dotazy osvětlit, proto se zkouším obrátit zde, na Vás. 3) Je nutné vést evidenci o výdeji ochranných nápojů? Děkuji, každá rada dobrá.