Nové normy se vztahem k BOZP vydané ve Věstníku ÚNMZ z 6.2.2015

ČSN EN 15628 (01 0666) Údržba - Kvalifikace pracovníků údržby. V důsledku rostoucího rozsahu a zvyšující se složitosti údržby v evropském průmyslu byly pro pracovníky údržby v různých členských státech vypracovány velmi různorodé profesní profily. Tato evropská norma specifikuje kvalifikace pracovníků s ohledem na úkoly, které mají být vykonávány v kontextu údržby podniku, infrastruktury a výrobních systémů. Do normy je začleněna údržba výrobních zařízení a budov v podobě technických hledisek služeb. Norma je pokynem pro specifikaci znalostí, dovedností a kompetencí požadovaných pro kvalifikaci pracovníků údržby a tyto profese v organizaci:

  • mechanik údržby;
  • mistr údržby a inženýr údržby;
  • manažer údržby (odpovědný za funkci nebo službu údržby).

Tato norma nespecifikuje kritéria ověřování ani speciální výcvik pracovníků vztahující se ke specifickému výrobkovému odvětví.

ČSN EN 469 (83 2800) Ochranné oděvy pro hasiče - Technické požadavky na ochranné oděvy pro hasiče. Účelem této evropské normy je poskytnout minimální hodnoty požadavků na technické provedení ochranných oděvů pro hasiče proti teplu a ohni navržených pro používání při zásazích proti požárům, kromě ochranných oděvů používaných při hašení požárů v otevřeném terénu (EN 15614) nebo pro speciální zásahy (EN 1486). Norma pokrývá obecné provedení oděvu, minimální technické hodnoty používaných materiálů, zkušební metody pro stanovení těchto technických hodnot, značení a informace poskytované výrobcem. Touto normou se nahrazuje ČSN EN 469 (83 2800) z května 2006.

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout X youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail