Zajímá mě co je předmětem kontroly ze strany orgánů BOZP v restauračním zařízení a mou povinností vůči kontrolnímu orgánu (co předkládám kontrole k náhlednutí), případně, kam se mohu obrátit o pomoc. Děkuji
Dobrý den,
jednotlivé inspektoráty práce plánují kontroly a stanovují obsah kontrol v plánech na každý kalendářní rok. Tento seznam kontrol je však neveřejný. Dá se ale říci, že mohou kontrolovat vše co má spojitost se zajištěním BOZP (např. systém zajištění BOZP, vyhodnocení rizik, záznamy o kontrolách, zkouškách a revizích, poskytování OOPP, zdravotní způsobilost k práci, prověrky bezpečnosti práce, provádění kontrol podřízených zaměstnanců, provedené školení, zaučení a jinné odborné způsobilosti - prostě je toho hodně).
Poskytnout kontrolnímu orgánu musíte vše, co má spojitost s BOZP. Kontrolní orgán může pořizovat kopie, fotografie a může ověřovat totožnost osob vyskytujících se ve vaší firmě. Přičemž vy jako jednatel/majitel nemusíte být u kontroly přítomna - může ji provádět za přítomnosti jakéhokoliv zaměstnance (tím chci říct, že se před kontrolou neschováte :-)),
Doporučuji se obrátit na kolegu, který zajišťuje služby v BOZP ve vašem regionu.
Přeji vám, ať kontrola dobře dopadne.
Není tak zcela pravdou, že plány kontrol jsou neveřejné. Kromě webových stránek SUIP, je možné se s nimi seznámit, pokud já vím, na seminářích ROVSu a též jsou otiskovány v BHP. Možná, že existují i další informační zdroje. Programy kontrolní činnosti se skládají ze dvou částí. První tvoří celostátně platné kontrolní akce, druhou, akce, které si zvolil příslušný inspektorát.
Na vaši otázku není možné dát vyčerpávající odpověď. Vhodným vodítkem pro vás může být zákon č. 251/2005 Sb., kde jsou uvedeny jednotlivé povinnosti, které mohou být předmětem kontroly.
Pro vaši informaci - ještě je třetí seznam, neveřejný, ve kterém je seznam kontrolních akcí přiřazen k jednotlivým subjektům, s termínem a jménem kontrolóra.
Ze seznamů kontrolních akcí, které uvádíte, nic konkrétního nezjistíte.
Promiňte, já jsem zapomněl, že vám je otázka řízení zcela cizí, proto potřebujete ten seznam s konkrétními subjekty a jmény. Jiní ho holt nepotřebují a vystačí si s oficiálními.
Dobrý večer paní Vaňousová. Předmětem kontrol OIP bývá zpravidla dodržování a plnění ustanovení zejména Zákoníku práce ČÁSTI V, Hlavy první, Zákona č.309/2006 Sb., a příslušných Nařízení vlády k jejich provedení (jsou uvedeny na konci obou zmíněných zákonů), a dosud platných vyhlášek ČÚBP. Mám z uvedených předpisů udělaný přehled, který Vám mohu poslat, pokud mě pošlete vaši e-mailovou adresu, ale bohužel až v neděli večer nebo v pondělí ráno, dříve ne. Přeji pěkný den. Václav Syrový, Stříbrná 775, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem,- syrovy.bozp@seznam.cz; 723 170 164.
Dobrý den paní Vaňousová. POdařilo se mě vyšetřit chvilku času, tak jsem navštívil stránky SÚIP a posílám Vám program kontrol restaurací a ubytovacích zařízení, ale je z roku 2009. Na rok 2010 ještě není zveřejněn. Přeji pěkný den. Syrový.
XI. Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů
poskytujících ubytovací a stravovací služby
Zdůvodnění:
Z analýzy podnětů a z výsledků kontrolní činnosti orgánů inspekce práce za léta
2007 a 2008 vyplývá, že zaměstnavatelé poskytující ubytovací a stravovací služby
porušují ve značné míře pracovněprávní předpisy. Zaměstnanci si zejména stěžují na
oblast pracovní doby, přestávek v práci a s tím spojené odměňování, jakož i na
nevydávání potvrzení o zaměstnání v souvislosti s jeho ukončením. Velká fluktuace
zaměstnanců u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby a trvalý
nedostatek pracovních sil umožňuje zneužívání levné pracovní síly občanů ze zemí
východní Evropy. Možné nedodržování pracovněprávních předpisů u českých
občanů i u zahraničních zaměstnanců, kteří podněty nepodávají, vede orgány
inspekce práce k rozhodnutí zařadit kontroly uvedených zaměstnavatelů mezi jeden
z hlavních úkolů kontrolní činnosti SÚIP.
Cíl úkolu:
Kontrolní činností působit na zaměstnavatele, aby odstranili zjištěné nedostatky
a dále pracovněprávní předpisy dodržovali. Kontrolní činností dosáhnout zvýšení
povědomí zaměstnavatelů o pracovněprávních předpisech, jejich aplikace v praxi
a dosažení menšího počtu podaných podnětů na tyto zaměstnavatele.
Zadání úkolu:
OIP provede průběžně minimálně 15 kontrol (minimální počet kontrol je závislý na
počtu inspektorů PPV, minimálně 1 kontrola na každého inspektora). Při výběru
kontrolovaných subjektů čerpat z vlastní kontrolní činnosti, informačního systému
SÚIP a z poradenské činnosti, jakož i z případné spolupráce s ÚP v návaznosti na
jejich kontroly nelegální práce. V rámci tohoto úkolu OIP prošetří i obdržené podněty
na vybrané zaměstnavatele. Vzorek kontrolovaných zaměstnanců odvodit od
velikosti zaměstnavatele, od místa podnikání v rámci ČR, jakož i od struktury
zaměstnanců v případě zaměstnávání zahraničních občanů jak z EU, tak mimo EU.
Kontrolovat období po 1. 1. 2007.
Kontrolu zaměřit na problematiku:
- vzniku, změny a skončení pracovního poměru,
- dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr,
- pracovní doby (přestávky v práci, odpočinek mezi směnami, odpočinek
v týdnu, práce přesčas),
- odměňování za práci a srážky ze mzdy zaměstnanců,
- rovného zacházení diskriminace,
- vydávání potvrzení o zaměstnání.
Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství
Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne