Peníze na bezpečnou cestu do školy připraveny. Zvednete je?

Zdroj: 

Prostřednictvím programu "Na zelenou" letos Nadace Partnerství rozdělí 1 milion korun školám, které chtějí zvýšit bezpečnost dětí na ulicích.

Šestý ročník grantového programu Na zelenou zahajuje. Díky němu může každá škola, školka či vzdělávací instituce z celé ČR získat až 90 tisíc korun na zlepšení dopravní bezpečnosti ve svém okolí. Uzávěrka příjmu online žádostí je 29. února. 

Jedna z největších předností projektu Na zelenou spočívá v jeho interaktivitě: "Během školního projektu spolupracují s dětmi dopravní inženýři, policisté a další odborníci," říká koordinátorka dopravního programu Barbora Kolárová. "Výsledkem nejsou jen bezpečnostní opatření a zklidňování dopravy v okolí škol, ale i odpovědnější přístup dětí k problematice dopravy. Žáci se také naučí formulovat své názory a obhájit je při jednáních s dospělými," dodává Kolárová.

Konkrétní postup při tvorbě návrhů je následující: děti společně s pedagogy projdou okolí školy, vytipují nebezpečná místa a navrhnou konkrétní řešení. Odborníci na dopravu následně připomínky zapracují do dopravní studie, o jejíž podpoře děti, pedagogové i rodiče dále jednají se zástupci obce, kraje a policie.

Přidělené finance však nejsou určeny jen na vypracování studie, ale i na další opatření na podporu bezpečné a zdravé dopravy do školy a doprovodné akce. V letošním roce bude přerozděleno 1 milion Kč. Letošní novinkou je tzv. pokračovací grant. Je určen školám, jejichž projekty byly již v minulosti podpořeny, ale v programu chtějí i nadále pokračovat. Veškeré potřebné informace se nachází na stránce Nadace Partnerství www.nadacepartnerstvi.cz.

Stejně jako v předchozím roce jsou partnery programu Na zelenou společnosti AXA a 3M. "Společenská odpovědnost je jednou ze základních priorit finanční skupiny AXA po celém světě. Proto i my chceme ukázat lidem v České republice, že to s pomocí tam, kde je potřeba, myslíme vážně. Počty zapojených škol a konkrétní výsledky projektu Na zelenou ukazují, že jsme se pro spolupráci s Nadací Partnerství rozhodli správně," uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA v ČR a SROV. Kamil Koláček ze společnosti 3M, dodává: "Řešení pro bezpečnost a ochranu jsou pro 3M Česko klíčové oblasti a zapadá to tak do naší vize, v rámci které chce 3M pomáhat dělat život v ČR zelenější, zdravější, bezpečnější a důmyslnější."

S podporou projektu Na zelenou jsme si jisti, že přispějeme k jednomu z vůbec nejdůležitějších úkolů, totiž ke zvyšování bezpečnosti naších dětí".

V roce 2011 finančně podpořila Nadace Partnerství 11 projektů v 6 krajích, mezi které rozdělila  930 000 Kč, a od roku 2007 skrze 49 podpořených projektů přerozdělila vice než 3,8 milionu korun. Vedle velmi cenné osvěty se za tyto prostředky díky následné podpoře ze stran obcí či krajů realizovaly desítky konkrétních opatření jako přechody pro chodce, zpomalovací prahy, chodníky či dopravní značení. Podrobný přehled všech podpořených škol je k dispozici na www.nadacepartnerstvi.cz

Základní fakta programu Na zelenou 2012

  • Celková výše prostředků: 1 milion Kč
  • Uzávěrka přihlášek: 29. února 2012
  • Zveřejnění seznamu podpořených projektů: 30. března 2012
  • Ukončení realizace projektů: 7. prosince 2012
  • Více informací: www.nadacepartnerstvi.cz

Program na Zelenou v letech 2007 - 2011 v číslech

  • Podpořených projektů celkem: 49
  • Počet dětí zapojených do projektů: cca 15 400
  • Celková výše prostředků: 3,803 milionu Kč

Kontakt: Barbora Kolárová, Nadace Partnerství, tel.: 274 816 727, mob.: 608 210 642, e-mail: barbora.kolarova@nap.cz

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail